fbpx

Jak barwić jajka na Wielkanoc – naturalne sposoby

jak barwić jajak naWielkanoc naturalnie w cebuli

Przed nami piękny czas wielkanocny, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek i kraszanek. To najstarsza i nieodłączna tradycja towarzysząca obchodom świąt Wielkiej Nocy. Symbol nadziei i budzącej się do życia przyrody. Pisanki, kraszanki i inne świąteczne dekoracje można oczywiście kupić gotowe, jednak te zrobione własnoręcznie mają wielką wartość sentymentalną. W wielu domach zachowały się zwyczaje samodzielnego barwienia jajek, a naturalne sposoby są bezpieczne i ekologiczne. Mamy dla was kilka pomysłów jak barwic jajka na Wielkanoc naturalnymi sposobami.

Gdzie szukać naturalnych barwników?

Naturalne sposoby barwienia jajek są zdrowe i ekologiczne, a metod barwienia jest wiele. Możemy do tego celu wykorzystać przeróżne rośliny – warzywa, owoce, zboża, zioła. Wiele z tych roślin jest w naszej kuchni.

Jak barwić jajka na Wielkanoc naturalnie?

Mamy dwa sposoby na barwienie jajek – na ciepło lub na zimno. Pierwszy sposób polega na tym, że do zimnej wody z barwnikiem wkładamy surowe jajka i gotujemy. Drugi – najpierw gotujemy jajka na twardo, a potem wkładamy je do gorącej wody z barwnikiem. Przetestowaliśmy oba sposoby i ten pierwszy wydaje się skuteczniejszy. Oczywiście im dłużej potrzymamy jajka w kąpieli, im więcej barwnika oraz im ciemniejsza skorupka, tym kolor będzie intensywniejszy. Intensywność koloru można też wzmocnić, dodając do wywaru octu spirytusowego (2-3 łyżki) i łyżkę soli. Jeśli chcemy uniknąć popękania jajek, należy je namoczyć w wodzie z solą przed gotowaniem. Gotowe jajka lekko osuszamy i pozwalamy im wyschnąć, można je na koniec przetrzeć np. oliwą z oliwek, będą się pięknie błyszczały.

Jak barwić jajka łupinami cebuli?

To chyba najpopularniejszy domowy sposób barwienia. Najskuteczniej jest zebrać sporą ilość suchych łupin cebuli i zalać wodą. Można je odstawić na parę godzin, a można też od razu włożyć jajka i gotować przez 15-20 minut. Im dłużej będziemy gotować, tym odcień będzie głębszy. W ten sposób możemy uzyskać piękny rudo-brązowy kolor.

jak barwic jajka naturalnie
Naturalnie barwione jajka wielkanocne

Jak barwić jajka burakami?

Starte lub pokrojone w plasterki buraki razem ze skórką umieszczamy w garnku z zimną wodą, solą i octem, wkładamy jajka i gotujemy. Nie można ich gotować zbyt długo, żeby nie straciły koloru. Jeśli jajka pozostawimy dłużej do ostygnięcia w garnku, będą intensywniej różowo-czerwone.

Jak barwić jajka kurkumą?

Kurkumą można barwić jajka na dwa sposoby-wcześniej ugotowane umieszczamy w naczyniu z wodą, solą, octem i kurkumą. Na około litr wody potrzebujemy łyżkę kurkumy. Jajka należy potrzymać w tym roztworze minimum dwie godziny, a otrzymamy piękny, żółty kolor. Oczywiście im dłuższy czas kąpieli, tym kolor będzie bardziej intensywny. Druga możliwość to włożenie surowych jajek do roztworu, gotowanie przez 10-15 minut, a potem pozostawienie do ostygnięcia przez godzinę lub dwie.

Jak barwić jajka szpinakiem?

Posiekane liście szpinaku zalewamy wodą i chwilę gotujemy. Do tego wywaru wkładamy wcześniej ugotowane jajka i moczymy dłuższy czas w zależności od tego, jak intensywny chcemy uzyskać kolor. Można także włożyć surowe jajka do wody ze szpinakiem, gotować 15 minut i potem zostawić do wystygnięcia. Jajka będą zielone.

Jak barwić jajka kapustą?

Jajka barwione czerwoną kapustą będą niebieskie. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą z solą i gotujemy 15 minut. Następnie wkładamy surowe jajka i gotujemy przez następne 10-15 minut i pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, a nawet na kilka godzin. Innym sposobem jest ugotowanie wywaru-gotujemy go przez pół godziny, a potem włożenie do niego ugotowanych na twardo jajek. Czas moczenie zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *