fbpx

Jak barwić jajka na Wielkanoc – naturalne sposoby

jak barwić jajak naWielkanoc naturalnie w cebuli

Przed nami piękny czas wielkanocny, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek i kraszanek. To najstarsza i nieodłączna tradycja towarzysząca obchodom świąt Wielkiej Nocy. Symbol nadziei i budzącej się do życia przyrody. Pisanki, kraszanki i inne świąteczne dekoracje można oczywiście kupić gotowe, jednak te zrobione własnoręcznie mają wielką wartość sentymentalną. W wielu domach zachowały się zwyczaje samodzielnego barwienia jajek, a naturalne sposoby są bezpieczne i ekologiczne. Mamy dla was kilka pomysłów jak barwic jajka na Wielkanoc naturalnymi sposobami.

Gdzie szukać naturalnych barwników?

Naturalne sposoby barwienia jajek są zdrowe i ekologiczne, a metod barwienia jest wiele. Możemy do tego celu wykorzystać przeróżne rośliny – warzywa, owoce, zboża, zioła. Wiele z tych roślin jest w naszej kuchni.

Jak barwić jajka na Wielkanoc naturalnie?

Mamy dwa sposoby na barwienie jajek – na ciepło lub na zimno. Pierwszy sposób polega na tym, że do zimnej wody z barwnikiem wkładamy surowe jajka i gotujemy. Drugi – najpierw gotujemy jajka na twardo, a potem wkładamy je do gorącej wody z barwnikiem. Przetestowaliśmy oba sposoby i ten pierwszy wydaje się skuteczniejszy. Oczywiście im dłużej potrzymamy jajka w kąpieli, im więcej barwnika oraz im ciemniejsza skorupka, tym kolor będzie intensywniejszy. Intensywność koloru można też wzmocnić, dodając do wywaru octu spirytusowego (2-3 łyżki) i łyżkę soli. Jeśli chcemy uniknąć popękania jajek, należy je namoczyć w wodzie z solą przed gotowaniem. Gotowe jajka lekko osuszamy i pozwalamy im wyschnąć, można je na koniec przetrzeć np. oliwą z oliwek, będą się pięknie błyszczały.

Jak barwić jajka łupinami cebuli?

To chyba najpopularniejszy domowy sposób barwienia. Najskuteczniej jest zebrać sporą ilość suchych łupin cebuli i zalać wodą. Można je odstawić na parę godzin, a można też od razu włożyć jajka i gotować przez 15-20 minut. Im dłużej będziemy gotować, tym odcień będzie głębszy. W ten sposób możemy uzyskać piękny rudo-brązowy kolor.

jak barwic jajka naturalnie
Naturalnie barwione jajka wielkanocne

Jak barwić jajka burakami?

Starte lub pokrojone w plasterki buraki razem ze skórką umieszczamy w garnku z zimną wodą, solą i octem, wkładamy jajka i gotujemy. Nie można ich gotować zbyt długo, żeby nie straciły koloru. Jeśli jajka pozostawimy dłużej do ostygnięcia w garnku, będą intensywniej różowo-czerwone.

Jak barwić jajka kurkumą?

Kurkumą można barwić jajka na dwa sposoby-wcześniej ugotowane umieszczamy w naczyniu z wodą, solą, octem i kurkumą. Na około litr wody potrzebujemy łyżkę kurkumy. Jajka należy potrzymać w tym roztworze minimum dwie godziny, a otrzymamy piękny, żółty kolor. Oczywiście im dłuższy czas kąpieli, tym kolor będzie bardziej intensywny. Druga możliwość to włożenie surowych jajek do roztworu, gotowanie przez 10-15 minut, a potem pozostawienie do ostygnięcia przez godzinę lub dwie.

Jak barwić jajka szpinakiem?

Posiekane liście szpinaku zalewamy wodą i chwilę gotujemy. Do tego wywaru wkładamy wcześniej ugotowane jajka i moczymy dłuższy czas w zależności od tego, jak intensywny chcemy uzyskać kolor. Można także włożyć surowe jajka do wody ze szpinakiem, gotować 15 minut i potem zostawić do wystygnięcia. Jajka będą zielone.

Jak barwić jajka kapustą?

Jajka barwione czerwoną kapustą będą niebieskie. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą z solą i gotujemy 15 minut. Następnie wkładamy surowe jajka i gotujemy przez następne 10-15 minut i pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, a nawet na kilka godzin. Innym sposobem jest ugotowanie wywaru-gotujemy go przez pół godziny, a potem włożenie do niego ugotowanych na twardo jajek. Czas moczenie zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *