(0,00zł)
Zadzwoń do nas
i złóż zamówienie
887 691 111, 790 669 050
facebook
Zapoznaj się z ofertą szkoleń i wejdź na wyższy poziom!
Nasze wyróżnienia
Zapoznaj się z nową linią eko kosmetyków Recoffee!
Do profesjonalnej koloryzacji używamy tylko najczystszych składników
Skuteczna odpowiedź na problemy z włosami i skórą głowy wspierana mocą natury
Najlepsze na start. Sprawdź nasze pakiety dla Profesjonalistów!

O kawie

O kawie i jej właściwościach

Pochodzenie oraz nazwa  - komu zawdzięczamy poznanie kawy?

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się dopiero około XVI wieku. Obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie napojów i używek, jak też głównym źródłem kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. W języku arabskim kawa to ‚qahwa’, w jęz. tureckim – ‚kahve’, we włoskim – ‚caffe’, w angielskim – ‚coffee’.

Krótka historia kawy na polskich ziemiach.

Kawa dotarła do Polski pod koniec XVII wieku z południa Europy – od panujących nad Mołdawią Turków. Jej miłośnikami byli wówczas m.in. Jan III Sobieski i Bohdan Chmielnicki, jednakże powszechnie nowy napój uznawano za niezbyt smaczny, tudzież szkodliwy. Potępiali go m.in. Wacław Potocki i Jan Andrzej Morsztyn. Większą popularność zyskała kawa dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku.

Początkowo kawę pito na wzór wschodni, czyli bez jakichkolwiek dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, czy nawet(!) sól. Pod koniec XVIII wieku mocna kawa „po polsku”, pita z wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu chlebowi; dla odróżnienia kawę słabą zwano „niemiecką” lub „śląską”. Zamożna szlachta zatrudniała wykwalifikowaną służbę, której zadaniem było parzenie kawy; kawę podawano rankiem do łóżka gospodarzy. Pito ją także dla smaku podczas podwieczorku.

Jak rośnie kawa – współczesne złoto?

Kawa jest jednym z pięciu najważniejszych surowców handlowych na świecie i zapewnia zatrudnienie ponad 25 milionom ludzi zajmujących się jej pozyskiwaniem, przetwarzaniem i dystrybucją.

Kawę uprawia się w około 80 tropikalnych i subtropikalnych państwach, w tak zwanym pasie kawowym. Jednakże tylko 50 z tych krajów eksportuje ilości, które maja istotne znaczenie gospodarcze. Istnieje około 80 różnych odmian kawy, przy czym tylko 2 z nich mają znaczenie gospodarcze: Arabika i Robusta. Krzewy kawy uprawiane są przede wszystkim na plantacjach. Mogą osiągać 3 – 4 metry wysokości. Kwiaty są białe, a ich zapach przypomina zapach jaśminu. Początek kwitnienia przypada po porze suchej i zostaje wywołany pierwszymi opadami deszczu. Rozwijające się owoce kawy Arabika dojrzewają przez 5–8 miesięcy, natomiast owoce Robusty potrzebują 9–11 miesięcy. Ich barwa zmienia się z zielonej, poprzez żółtą do czerwonej.  Dojrzałe owoce kawy zazwyczaj zbiera się ręcznie. Po zebraniu owoce kawy zostają poddane odpowiedniemu przygotowaniu. Ziarno kawy jest oddzielane od miąższu i łupiny, a następnie suszone w tropikalnym słońcu. Tak przygotowane ziarno jest przygotowane do transportu i dalszej obróbki w palarni.

Cudowne właściwości kawy, czyli dlaczego nie możemy się obyć bez porannej filiżanki tego napoju…

Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze, właściwości. Oto niektóre z nich: polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,  obniża szanse zachorowania na marskość wątroby, dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny, przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni, zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera, jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.

Ziarenka – małe bomby witaminowe.

Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest niewątpliwie kofeina. Może dlatego zwykle nawet nie podejrzewamy, jak wiele innych wartościowych substancji kryje się w ziarnach kawy. Są w nich antyoksydanty (kwasy chlorogenowy i kawowy), sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy). Ziarna kawy zawierają też znaczne ilości kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych, a także węglowodany, błonnik i białka. Tak różnorodny skład sprawia, że kawa jest nie tylko smacznym, aromatycznym napojem, ale też składnikiem wielu leków i kosmetyków.

A jak kawa wpływa na naszą urodę?

Kawa to nie tylko produkt spożywczy. Dziś dzięki właściwościom kawy możesz zadbać o urodę. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny oraz przyjemnemu zapachowi, kawa znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kawa zawiera substancje, które relaksują i wprawiają w dobry nastrój. Wyciąg z kawy najczęściej stosowany jest w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji ciała. Kawa ma zbawienne działanie na naszą skórę. Poprawia jej krążenie oraz ujędrnia. Rozbija nagromadzoną tkankę tłuszczową i skutecznie likwiduje cellulit. Kosmetyki na bazie kawy przeciwdziałają oznakom starzenia, a skórze zmęczonej przywracają zdrowy wygląd.

- wzmacnia włosy; kofeina w szamponach i odżywkach do włosów stymuluje ich wzrost i zmniejsza wrażliwość mieszków włosowych na niekorzystny wpływ hormonów – dotyczy to głównie łysienia męskiego w wyniku działania dihydrotestosteronu. Ponadto kofeina zmniejsza niekorzystny wpływ stresu na cebulki włosów, znacznie ograniczając ich wypadanie.

- zwalcza oznaki starzenia; w wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych, kofeina jest jednym z ważniejszych składników. Nie tylko dlatego, że poprawia mikrokrążenie w skórze, ale również ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają zwalczać różne niedoskonałości skóry. Co ważniejsze jednak – zawarte w kawie związki polifenolowe (głównie kwas chlorogenowy) opóźniają proces rozkładu witaminy C i tym samym wygładzają nierówności skóry i zapobiegają powstawaniu nowych.

- wpływa na kondycję skóry; kofeina jest alkaloidem, który naturalnie występuje w nasionach kawy, liściach herbaty, oraz w nasionach guarany. Ze względu na swoje właściwości jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej. Ma dobry wpływ na zwiotczałą skórę. Kosmetyki mające w swoim składzie kofeinę, a przeznaczone do pielęgnacji włosów zmniejszają i spowalniają proces łysienia typu męskiego. Przeprowadzone przez amerykańskich naukowców badania potwierdziły, że kofeina bardzo dobrze działa na skórę poparzoną promieniami słonecznymi. Kofeina hamuje działanie jednego z enzymów, który występuje w skórze, co powoduje, że uszkodzenie skóry z powodu długiego działania promieni UV jest znacznie zminimalizowane, co z kolei zmniejsza powstanie komórek nowotworowych.