(0,00zł)
Zadzwoń do nas
i złóż zamówienie
887 691 111, 790 669 050
facebook
Rytuał FORMOSA HAIRWASHING
Zapoznaj się z ofertą szkoleń i wejdź na wyższy poziom!
Nasze wyróżnienia
Zapoznaj się z nową linią eko kosmetyków Recoffee!
Do profesjonalnej koloryzacji używamy tylko najczystszych składników
Skuteczna odpowiedź na problemy z włosami i skórą głowy wspierana mocą natury
Najlepsze na start. Sprawdź nasze pakiety dla Profesjonalistów!

Składniki w naszych kosmetykach

Green tea
To roślina pochodząca z Chin, połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód. Zieloną herbatę zaczęto spożywać w Chinach, ok. 4000 lat temu. Była ona używana jako tradycyjne lekarstwo w Chinach, Japonii, Indiach i Tajlandii. Posiada delikatny, ziołowy zapach. Zielona herbata od wieków uważana jest za źródło zdrowia i młodości. Dzięki swoim właściwością znalazła zastosowanie również w kosmetyce, bowiem naturalnie opóźnia proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Dzięki swoim właściwościom normalizującym pracę gruczołów łojowych herbata jest też składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry głowy i włosów normalnych, lekko zniszczonych, przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu.

Tea tree
Olejek otrzymywany jest z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia) rosnącego dziko na wschodnim wybrzeżu Australii. Przez tysiąclecia używany przez Aborygenów do leczenia wielu schorzeń, dziś olejek uzyskiwany jest z drzew uprawianych na plantacjach. Nazwa drzewka nie ma niczego wspólnego z herbatą. Nazwał je tak słynny angielski podróżnik James Cook, obserwując jak liście z drzewa opadają do wody i zabarwiają ją na kolor herbaty. Olejek ma intensywny, ziołowy zapach. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. W związku z tym wykorzystywany jest w medycynie i przemyśle kosmetycznym. Dzięki swoim właściwościom normalizującym pracę gruczołów łojowych tea tree jest też składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry głowy i włosów przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu.

Purple rose/Champagne rose
Wyjątkowość olejku z róży bierze się z jego korzystnego oddziaływaniu na zdrowie i urodę. Aby uzyskać 1 kg olejku potrzeba aż 5 ton kwiatów, które zbierane są raz w roku w godzinach porannych. W kosmetyce stosowany jest do skóry suchej, łagodzi podrażnienia, wygładza i  poprawia elastyczność. Olejek różany posiada zbawienny wpływ na skórę i włosy – nawilża, wygładza, łagodzi podrażnienia, dodaje blasku zmęczonej cerze i zmniejsza zaczerwienienia. Ponadto przyspiesza gojenie niewielkich ran i oparzeń, a także uważany jest za afrodyzjak. Dzięki swoim właściwościom jest też składnikiem preparatów do pielęgnacji włosów zniszczonych.

Goji berry
To mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny) na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Ciekawostką jest, że gdy owoce są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, gdyż w takim przypadku zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Dlatego przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu. Są kompletnym źródłem białka, posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, zawierają więcej ilości beta karotenu niż jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Dzięki swoim właściwościom jest też wzmacniającym składnikiem preparatów do pielęgnacji włosów cienkich i stymulujących wzrost włosów.

Camelia
Kamelia to krzew zimozielony, z przepięknymi kwiatami o różnych (zależnie od odmiany) kolorach:, białym, różowym, ciemnoczerwonym. Większość gatunków pochodzi głównie ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Do Europy trafiły w połowie XVIII wieku.
Drzewa kameliowe przypominają drzewa oliwne i podobnie są uprawiane. Olej otrzymywany jest z dużych nasion. Nasiona kamelii zawierają 70%tłuszczu, z którego otrzymuje się wysokiej jakości olej. Ten zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie posiada lepsze niż oliwa z oliwek właściwości antyoksydacyjne. Olej kameliowy szybko się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia lepkości dlatego jest popularny do celów pielęgnacyjnych. Jest składnikiem preparatów do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.

White tea
Białe herbata powstaje poprzez zbiór tylko młodych pączków i młodych listków z herbacianych krzewów, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. W dzisiejszych czasach to najdroższy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty. W starożytnych Chinach zarezerwowana była dla rodów arystokratycznych. W X wieku naszej ery zbierały ją tylko kilkunastoletnie dziewice, aby nie uszkodzić pączków ich ręce chroniły codziennie zmieniane jedwabne rękawiczki. Obecnie coraz więcej firm kosmetycznych dodaje ekstrakt z białej herbaty do ekskluzywnych serii kosmetyków. Dzięki wyciągowi z białej herbaty kosmetyki takie łączą efekt silnego pobudzenia skóry z działaniem przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Jest składnikiem preparatów do pielęgnacji włosów zniszczonych, przesuszonych i kuracjach anty starzeniowych.

Ginko
Jest to drzewo pochodzące z Chin. W XI wieku zostało rozpowszechnione, najpierw jako drzewo owocowe, głównie przez buddyjskich mnichów, a następnie jako drzewo ozdobne w innych rejonach świata. Już na początku XVIII w. drzewo to zostało sprowadzone do Europy, a w 1723-28 r. pierwszy okaz został posadzony w Polsce. Miłorząb japoński zapobiega zmarszczkom. Liście tego drzewa zawierają flawonoidy, które uelastyczniają naczyńka włosowate i usprawniają krążenie (ekstrakty z miłorząb są składnikiem kosmetyków do cery naczynkowej). Miłorząb łagodzi podrażnienia, poprawia elastyczność skóry. Ma silne działanie antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają powstawanie zmarszczek. Jest składnikiem preparatów do pielęgnacji włosów zniszczonych i przesuszonych.