(0,00zł)
Zadzwoń do nas
i złóż zamówienie
887 691 111, 790 669 050
facebook
Zapoznaj się z ofertą szkoleń i wejdź na wyższy poziom!
Nasze wyróżnienia
Zapoznaj się z nową linią eko kosmetyków Recoffee!
Do profesjonalnej koloryzacji używamy tylko najczystszych składników
Skuteczna odpowiedź na problemy z włosami i skórą głowy wspierana mocą natury
Najlepsze na start. Sprawdź nasze pakiety dla Profesjonalistów!

Niebezpieczne składniki

W skład niektórych kosmetyków często wchodzą nie tylko korzystnie oddziaływujące na urodę ekstrakty, ale także substancje szkodliwe. W takim wypadku niebezpieczne substancje zawarte w środkach upiększających mogą zamiast pomóc urodzie, zaszkodzić jej. Niektóre z nich wywołują alergie, zaburzenia hormonalne i zaburzenia systemu nerwowego. Dlatego tak istotne jest wybieranie odpowiednich produktów, szczególnie do pielęgnacji codziennej.

SLS oraz SLES
Sodium lauryl i Laureth sulfate są substancjami toksycznymi i uszkadzają skórę. Stosowane są przede wszystkim w kosmetykach spłukiwanych, które pozostają na skórze przez krótki czas – żelach pod prysznic, szamponach, kosmetykach do kąpieli, farbach do włosów, preparatach do golenia i pastach do zębów. Również środki tzw. chemii gospodarczej stosowane do czyszczenia bazują na tych detergentach. Chemikalia te są bardzo tanie i łatwe w produkcji, bardzo dobrze się pienią, łatwo rozpuszczają tłuszcz. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych. Powodują podrażnienie oczu i zapalenie spojówek. W razie dostania się do jamy nosowej, np. podczas mycia powodują nieżyt nosa. Przenikają ze skóry do krwi wywołując działanie ogólne. Uszkadzają układ nerwowy i układ odpornościowy skóry, a także osłonki włosów powodując łamliwość i rozdwajanie włosów.

Paraben i składniki z końcówką „– paraben” powodują zaburzenia gospodarki hormonalnej, alergiczne stany zapalne skóry. Wchłaniają się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenikają przez skórę w pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Mogą niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka i płodu u kobiet ciężarnych. Ich funkcją jest przedłużenie trwałości kosmetyku. Parabeny należą do najskuteczniejszych i bardzo popularnych konserwantów w kosmetykach konwencjonalnych. Szczególnie dużą ich zawartość mają kremy nawilżające czy mydła. Substancje te mają zdolność gromadzenia się w skórze i przy intensywnym stosowaniu mogą okazać się szkodliwe. Parabeny należą do najczęstszych alergenów, a ich stosowanie może powodować uwrażliwienie skóry na działanie czynników zewnętrznych.

Poliethylene glycol
PEG (glikol polietylenowy) jest alkoholową, bezbarwną i bezwonną cieczą o wysokiej lepkości stosowaną w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę jako rozpuszczalnik, emulgator i środek zwiększający lepkość ciekłych preparatów. Jest często stosowanym emulgatorem oraz substancją myjącą we wszelkich preparatach do pielęgnacji ciała. Efektem ubocznym działania PEG są stany zapalne atakujące głównie skórę twarzy i pachwin. PEG tworzy na powierzchni skóry film zapobiegający ubytkowi wody z naskórka, nadaje kosmetykom konsystencję emulsji. Substancja ta jest szeroko stosowana jako emulgator w pastach do zębów, płynach do płukania ust oraz dezodorantach w sztyfcie.
Do produkcji zarówno PEG jak i PPG (glikol polipropylenowy) używany jest tlenek etylenu, trujący gaz. Zarówno dioksan jak i tlenek etylenu uszkadzają strukturę genetyczną komórek i zostały uznane za substancje rakotwórcze. Obie substancje PEG i PPG wpływają na uwrażliwienie skóry na zanieczyszczenia oraz drażniące substancje zawarte w kosmetykach.

Konserwanty
Dla trwałości kosmetyków i bezpieczeństwa ich stosowania ważne są konserwanty, bez których w kosmetykach rozwijałyby się grzyby i pleśnie. To powodowałoby utratę jakości produktów oraz nieprzyjemne reakcje skórne, a nawet choroby. Niestety konserwanty też stanowią zagrożenie dla zdrowia. Większość konserwantów jest bardzo silnie działającymi substancjami, które mogą powodować reakcje alergiczne. Kosmetyki kupowane w sklepie powinny być przydatne do użytku około 3 lata. Aby tak się stało muszą być konserwowane, czyli trzeba przeciwdziałać temu, by bakterie, grzyby i inne mikroorganizmy nie osiedliły się w kosmetyku. Konserwanty zabijają więc mikroorganizmy w kosmetykach, ale także na skórze. Niszczą naturalną florę bakteryjną na skórze, przez co staje się ona coraz bardziej wrażliwa na działanie z zewnątrz. Bardzo niebezpieczne są konserwanty zawierające trujące związki rtęci. Konserwanty działają często drażniąco i alergizująco

Formaldehyd
Formaldehyd to trujący gaz drażniący drogi oddechowe i oczy, uwalniający się z formaliny. W produktach kosmetycznych jest stosowany jako środek bakteriobójczy oraz konserwant, który uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Najczęściej występuje w lakierach do paznokci czy produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Może także pojawić się w płynach do kąpieli, kosmetykach kolorowych oraz samoopalaczach. Jest silnym alergenem kontaktowym, który może powodować podrażnienia układu oddechowego i oczu. Przy długotrwałym stosowaniu nawet niewielkie dawki mogą powodować przejściowe podrażnienia skóry lub długotrwałe alergie skórne. Formalina przyspiesza proces starzenia się skóry, jest również podejrzewana o działania rakotwórcze.

Parafina
Parafina jest otrzymywana w procesie destylacji ropy naftowej. W kosmetyce stosowane są postacie miękkie, twarde i płynne. Ponieważ jest łatwo dostępna i ma niską cenę parafina występuje powszechnie w kosmetykach konwencjonalny. W wersji płynnej stosowana jest bezpośrednio przy zabiegach kosmetycznych i ciepłolecznictwie. W wersji miękkiej i twardej można ją znaleźć w kremach do twarzy, pomadkach czy fluidach pod makijaż. Jest substancją, która wyrównuje nierówności skóry i przebarwienia, ale jednocześnie pokrywa skórę trudną do usunięcia powłoką, nieprzepuszczalną dla wody i gazów. Aby jak najdłużej skóra była młoda potrzebuje tlenu, a co za tym idzie prawidłowego ukrwienia i dostarczenia składników odżywczych. Kosmetyki z parafiną tworząc warstwę nieprzepuszczalna na skórze, skutecznie hamują te procesy, wynikiem czego jest szybsze starzenie się skóry. Skóra pod nią wydaje się być miękka i gładka, ale jej oddychanie wraz z pozostałymi procesami życiowymi, jest uniemożliwione. Po zastosowaniu parafiny, skóra może być ponadto bardziej wrażliwa na działanie promieni słonecznych.
Choć sama parafina nie jest alergenem, to jednak jej stosowanie prowadzi do wielu szkodliwych procesów w skórze, związanych z intensywnym rozwojem bakterii beztlenowych.

Oleje silikonowe
Silikon ma postać bezbarwnych i bezwonnych olejów lub wosków, dają poczucie gładkości i wyrównują niedoskonałości. Są dodawane do kremów nawilżających, baz i fluidów pod makijaż, a także do produktów do pielęgnacji i stylizacji włosów.
Zadaniem silikonów jest stworzenie ochronnego filmu na skórze lub włosach bez zatykania porów. Jednakże ich użycie przez osoby o wrażliwej skórze z tendencją do wyprysków, zaskórników i zmian trądzikowych, może powodować nasilenie objawów.
Najstarszym i najbardziej znanym silikonem jest Dimethicone, niemniej jednak w kosmetyce korzysta się z szerokiej gamy olejów silikonowych. Oleje silikonowe powstają dzięki syntetycznemu połączeniu krzemu i tlenu. Są bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego, w naturze nie jest możliwe rozłożenie ich na mniejsze cząsteczki. Są tak samo obce ludzkiemu organizmowi, jak parafiny.

 Syntetyczne zapachy
Syntetyczne substancje zapachowe są tańszym odpowiednikiem naturalnych zapachów pochodzących z roślin. Praktycznie wszystkie znane związki zapachowe naturalne mają swoje chemiczne odpowiedniki. Są one szczególnie cenione przy produkcji perfum, jako że pozwalają na tworzenie niebanalnych kompozycji. Syntetyczne zapachy są powszechnie stosowane we wszystkich typach produktów kosmetycznych. Powodują silne reakcje alergiczne, alergie skórne. Łatwo wchłaniane akumulują się w organizmie.

Syntetyczne barwniki
Syntetyczne barwniki to tańsza wersja barwników pochodzenia naturalnego, mają za zadanie sugerowanie działania: na przykład zielony czy niebieski żel pod prysznic sugeruje nam świeżość. Barwniki mogą działać niekorzystnie na skórę i organizm, uwalniają aminy aromatyczne, spośród których wiele jest substancjami drażniącymi, a nawet toksycznymi.
Występują powszechnie w produktach kosmetycznych, głównie w kosmetykach do koloryzacji włosów. Stwierdzono, że mogą wywoływać nowotwory.

Chemiczne filtry UV
Filtry UV zawarte w kosmetykach mogą działać na kilku zasadach: absorpcji, rozproszenia, lub odbicia promieniowania. Najskuteczniejsze z nich to te, które absorbują światło słoneczne, czyli filtry chemiczne. Filtry fizyczne powodują jedynie rozproszenie lub odbicie światła, co nie daje pełnej ochrony. Modyfikowane filtry fizyczne mogą absorbować cześć promieniowania i stanowią już dobrą ochronę. W przypadku filtrów chemicznych istnieje możliwość ich niestabilności chemicznej, ponieważ niektóre z nich mają tendencje do zmiany struktury chemicznej pod wpływem długiego oddziaływania promieniowania słonecznego oraz ciepła. Chemiczne filtry UV są główną przyczyną fotoalergicznej egzemy kontaktowej. Podrażnienia skóry z kolei sprzyjają przenikaniu substancji przez naskórek. Chemiczne filtry UV cechują się małym ciężarem cząsteczkowym i są w stanie przenikać przez naskórek do wnętrza organizmu. Badania dowodzą, że stosowanie syntetycznych filtrów powoduje zmiany hormonalne.